כללי הפסילה החקיקתיים
במשפט הפלילי בישראל ישנם שלושה כללי פסילת ראיות חקיקתיים. כלומר, אם ראייה הושגה בניגוד לכלל הקבוע בחוק, היא תיפסל.
כללי הפסילה החקיקתיים
במשפט הפלילי בישראל ישנם שלושה כללי פסילת ראיות חקיקתיים. כלומר, אם ראייה הושגה בניגוד לכלל הקבוע בחוק, היא תיפסל.
הראשון, הוא החובה לגבות הודאה מחשוד שתהיה מרצונו הטוב והחופשי. הכלל קובע שאסור להפעיל על חשוד אמצעים פסולים – אלה נקבעו בפסיקת בית המשפט העליון – כדי להביא להודאתו בעבירה.
האמצעים הפסולים כוללים אלימות, זיוף ראיות, איומים בפגיעה באנשי שלומו של החשוד וכו׳.
השני, האיסור להאזין האזנת סתר לחשוד ללא היתר מנשיא בית משפט מחוזי. על פי חוק האזנת סתר, אסור לצד שלישי (כל אדם, לדוגמא:שוטר, חוקר פרטי, עיתונאי) להאזין לשיחה פרטית, שאינה במקום פומבי, בין שני אנשים, ולעשות שימוש בהאזנה זו בהליך פלילי. ניתן לעשות שימוש בהאזנה זו נגד המאזין, אם יוגש נגדו כתב אישום בעבירה של האזנת סתר בניגוד לדין.
השלישי, אסור להשיג ראיות נגד אדם, תוך פגיעה בפרטיותו. ראיות אלה, תיפסלנה בכל הליך משפטי, כיוון שהושגו בניגוד לחוק הגנת הפרטיות. על פי פסיקתו של בית המשפט העליון, מקום פרטי הוא כל מקום, שבו אדם מצפה בו לפרטיות (כך למשל הורשע צלם בעבירה של פגיעה בפרטיות, לאחר שצילם זוג מתגפף ברכב בחניון ציבורי).
כלל הפסילה הפסיקתי
בנוסף לכללי הפסילה החקיקתיים, הוסף בשנת 2005 כלל פסילה נוסף של ראיות, שאינו קבוע בחוק אלא ״יציר הפסיקה״.
בפסק הדין בעניינו של יששכרוב נקבע, כי מניעה מכוונת של היוועצות בעורך דין מחשוד, במהלך חקירתו, פוגעת בזכותו של החשוד להליך משפטי הוגן, ויכולה להביא לפסילת ההודאה שלו בעבירה פלילית שביצע. כך, קיבע בית המשפט העליון כלל, המעמיד את זכותו של חשוד להליך הוגן כזכות יסוד במשפט הפלילי. במהלך השנים נעשה שימוש בהלכת יששכרוב לפסול ראיות שנאספו נגד נאשמים. הדוגמא הבולטת ביותר בשנים האחרונות, היא פסק הדין בעניין בן חיים, אשר פסל מלשמש כראייה סכין שנתפסה על גופו של אדם, כיוון שהחיפוש עליו היה לא חוקי. נראה אולי ברור מאליו, אך בהחלט לא. שלא כמו בארה״ב, אין בישראל כלל הפוסל אוטומטית מוצגים שנתפסים עקב חיפוש לא חוקי.
אם בהלכת יששכרוב נקבע, שניתן יהיה לפסול ראיות במקרים בהם העבירה אינה חמורה, בא עניינו של חייבטוב,, שזוכה מעבירת רצחלאחר שנפסלה הודאתו בפני המדובב, עקב פגיעה בזכויותיו להליך הוגן.